Wanneer geen belastingaangifte doen

Wanneer geen belastingaangifte doen

Wanneer hoef je geen belastingaangifte te doen? De belastingdienst werkt met een uitnodigingsbrief om een belastingaangifte te versturen. Ontvang je geen uitnodigingsbrief en hoef je daarnaast niet meer dan 47€ bij te betalen? Dan hoef je geen belastingaangifte te versturen.

Ben je ondernemer voor de aangifte inkomstenbelasting? Dan dien je altijd aangifte te doen.

Geld terug ontvangen

Let er wel goed op, dat het ook zo kan zijn dat je geld terug ontvangt. Heb je bijvoorbeeld studiekosten betaald, dan kan het zo zijn dat je geld terug kunt krijgen. Ook al ontvang je dan geen uitnodigingsbrief, het is dan uiteraard verstandig om wel belastingaangifte te doen.

De grens van 47€

Het bedrag van 47€ is de grens waaronder er geen belastingaanslag wordt opgelegd.

Zou je bijvoorbeeld 40€ dienen te betalen, dan is het zo geregeld, dat je dit uiteindelijk niet hoeft te betalen.

Wel heb je hier een eigen verantwoordelijkheid. Is er bijvoorbeeld sprake geweest van bepaalde bijverdiensten, waardoor je meer dan 47€ aan belasting dient te betalen?

Geen belasting betalen 47€

Dan dien jezelf alsnog aangifte te doen, ook al heb je geen uitnodigingsbrief ontvangen. Denk hier niet van; dat weet de belastingdienst niet, want zij weten meer dan je denkt.

Belasting betalen is iets wat iedereen behoort te doen. Tenslotte is onze verzorgingsstaat hierop gebaseerd. Wanneer je dit niet doet, maar wel had moeten doen, dan kan je bovendien een boete krijgen. 

Voorlopige aanslag ontvangen

Heb je een voorlopige aanslag ontvangen? Dan dien je ook altijd een belastingaangifte in te sturen. De grens van 47€ vervalt in dat geval. Zelfs al dien je een paar euro te betalen of ontvang je een paar euro terug, je dient aangifte te doen.

Jaarlijks aangifte doen

Heb je bijvoorbeeld een eigen huis gekocht, dan zal je een belastingaangifte dienen te versturen. Je zal dit vanaf dat moment jaarlijks dienen te doen. De vraag wanneer geen belastingaangifte doen is vanaf dat moment niet langer relevant.

Je kunt overigens altijd eenvoudig uitstel aanvragen. Uitstel wordt standaard verleend bij de aangifte inkomstenbelasting.

De eerste keer een belastingaangifte versturen

We kunnen ons voorstellen, dat de eerste keer invullen van een belastingaangifte best wel complex is. Je zou ervoor kunnen kiezen, om voor de eerste keer dan ook de hulp van een belastingadviseur in te schakelen.

Indien jouw situatie niet al te complex is, dan zou je er daarna voor kunnen kiezen om dit in een volgend jaar zelf te gaan doen. Je hebt dan een goed voorbeeld dat je kunt gebruiken voor de aangifte inkomstenbelasting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.