Uitstel aanvragen inkomstenbelasting

Uitstel aanvragen inkomstenbelasting

Uitstel aanvragen voor de aangifte van de inkomstenbelasting is eenvoudig. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven. Uitstel wordt automatisch verleend.

Uitstel aanvragen via de website van de belastingdienst

Door in te loggen bij de belastingdienst kan je eenvoudig uitstel aanvragen. Na het inloggen en het kiezen van het juiste belastingjaar, kom je direct in een scherm waar je ziet verschijnen “uitstel voor mijn aangifte inkomstenbelasting”.

In het vervolgscherm dien je vervolgens de box aan te vinken, waarmee je uitstel aanvraagt. Dan hoef je alleen nog maar te verzenden.

Uitstel aanvragen is een formaliteit

Je zal in het scherm zien verschijnen dat je binnen 3 weken bericht krijgt. Dit is echter slechts een formaliteit. Uitstel aanvragen voor de aangifte inkomstenbelasting betekent automatisch dat je uitstel krijgt tot 1 september. Voor de aangifte over het jaar 2020 zal er dus uitstel tot september 2021 worden verleend.

Je kunt overigen ook via de belastingtelefoon uitstel aanvragen. Echter, zeker in tijden van de aangiftes, kan de wachttijd behoorlijk oplopen zodat online uitstel aanvragen sneller gaat.

Kan je toch op tijd aangifte doen?

Weet je op dit moment nog niet zeker dat je instaat bent om de aangifte op tijd in te vullen? Dan is het verstandig om alvast uitstel aan te vragen. Ben je toch in staat om voor 1 mei de aangifte in te vullen en te versturen, dan is er voor de rest niks aan de hand.

Wanneer is uitstel aanvragen verstandig?

Indien je er gewoonweg niet aan toekomt, dan is uitstel aanvragen uiteraard verstandig. Het is echter wel verstandig om te beoordelen of je geld terug gaat krijgen of dient te betalen. 

Ga je geld terug ontvangen, dan zorgt uitstel ervoor dat je dit geld later ontvangt. Dien je bij te betalen, dan zorgt uitstel ervoor dat je pas later hoeft te betalen. 

Uitstel aanvragen aangifte inkomsten

Op die manier heb je dan meer tijd om het geld bij elkaar te krijgen.

Wanneer ontvang je een boete?

Een boete voor een te late aangifte inkomstenbelasting ontvang je niet zo snel. Dit in tegenstelling tot bij andere belastingen zoals de btw aangifte, waarbij een te late aangifte direct tot een boete zal leiden. 

Voor de aangifte inkomstenbelasting zal je eerst nog een aantal aanmaningen ontvangen.

Ook al ontvang je geen boete, er kleeft wel een ander nadeel aan te late aangifte. Je zal in dat geval geen uitstel meer kunnen aanvragen voor het betalen van de belastingaangifte. Heb je uitstel aangevraagd en stuur je de aangifte in, binnen de verlengde termijn, dan zal je nog wel uitstel van betaling kunnen aanvragen.

Zorg dat je geen aftrekmogelijkheden mist

In onze ogen is de belastingaangifte voor het overgrote gedeelte van de Nederlanders echter erg eenvoudig. Zolang je maar geen ondernemer bent, dan worden bijna alle gegevens al voor jou ingevuld. De belastingaangifte voor ondernemers kan wel complex zijn.

Wel dien je goed te letten op aftrekposten. Deze gegevens worden niet automatisch ingevuld. Heb je bijvoorbeeld recht op aftrek voor ziektekosten of studiekosten, dan dien je dit zelf in te vullen. Doe je dit niet, dan loop je geld mis. En je zal er versteld van staan hoeveel Nederlanders hier geld laten liggen. Let ook altijd op veranderingen. Ook bij de belastingaangifte 2020 zijn er weer een aantal nieuwe aandachtspunten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *