Startkapitaal

Startkapitaal

Wanneer je wilt gaan ondernemen, dan heb je startkapitaal nodig. Dit kan je op verschillende manieren bij elkaar krijgen. 

Je dient jezelf er echter wel bewust van te zijn, dat voor een bank het verstrekken van een lening aan een startende ondernemer behoorlijk risicovol is. Zakelijke leningen voor starters zijn dan ook relatief duur. 

Waarvoor heb je startkapitaal nodig?

Het startkapitaal is benodigd om de investering te doen, die nodig is het idee dat je hebt, in de praktijk te brengen. Hierbij kan je denken aan de aanschaf van gereedschappen, meubilair of een laptop. 

Wanneer je een handelsonderneming gaat beginnen, dan dien je daarnaast ook voorraden aan te schaffen. Je zult de leveranciers eerder dienen te betalen, dan dat je de ingekochte producten hebt verkocht en het geld hiervoor hebt ontvangen.

Andere kosten die je in rekening dient te nemen zijn de marketingkosten. Je dient naamsbekendheid te verkrijgen en dat kost nu eenmaal geld. Zeker indien je in zee gaat met een professioneel reclamebureau, dan zullen deze kosten snel oplopen. Alles kost geld, dat is iets wat je jezelf al snel zult beseffen.

Vergeet niet voldoende werkkapitaal te verkrijgen

Kapitaal wat nog weleens vergeten wordt is het werkkapitaal dat je in een aanvangsfase nodig hebt. Er zijn maar weinig ondernemingen die vanaf dag één winstgevend zijn.

Ik heb wel eens met experts gesproken, die stelde dat indien je een winkel begint, dat als je in  het tweede jaar break even speelt, dat je het dan gewoon goed doet. 

Werkkapitaal en startkapitaal

Deze aanvangsperiode dat je nog geen winst draait, dien je ook te financieren. Je dient tenslotte de rekeningen te betalen en eventueel ook het salaris van werknemers uit te keren.

De gevolgen van onvoldoende startkapitaal

Het opstellen van een goede prognose is essentieel. Onderschat je het startkapitaal dat je nodig hebt, dan zal je al heel erg snel in de problemen terechtkomen. Hierbij is het ook aan te raden om een buffer in te bouwen voor onvoorziene zaken, zodat je zeker weet dat je over voldoende startkapitaal beschikt

In de praktijk zal je namelijk bijna altijd wel tegen onverwachte kosten aanlopen. In de verschillende ondernemingsplannen die ik heb opgesteld, ben ik altijd uitgegaan van 10% van het benodigde startkapitaal, als buffer voor onvoorziene kosten.

Alternatieve financieringen

Voor de aanschaf van dure kapitaalgoederen of voertuigen, kan je ook kiezen voor financial lease. Op die manier hoef je niet direct het hele bedrag voor aanschaf af te rekenen. Hierdoor heb je bij aanvang minder kapitaal nodig.

Waar haal je het geld voor een onderneming vandaan?

Wanneer je weet hoeveel startkapitaal je nodig hebt, dan is volgende vraag; Hoe ga je op zoek naar startkapitaal? Met andere woorden, waar ga je dit geld vandaan halen om jouw bedrijf te starten?  Er zijn verschillende mogelijkheden om aan dit kapitaal te komen.

Financieren uit eigen middelen

De goedkoopste optie om startkapitaal bij elkaar te krijgen, is wanneer je dit zelf kan financieren.

In mijn opinie is het dan ook verstandig om vroegtijdig te beginnen met sparen, wanneer je het plan hebt om ooit voor jezelf te willen gaan ondernemen.

Het hangt hierbij wel af van het type onderneming dat je wilt starten of dit realistisch is.

Sparen voor startkapitaal

Een zakelijke lening bij een bank aanvragen

Banken zijn in mijn opinie niet de ideale plek voor zakelijke leningen voor starters. Dat neemt niet weg dat je altijd in gesprek kunt gaan. Een voorwaarde die een bank doorgaans stelt, is dat je een zakelijke rekening dient te hebben lopen bij de bank, om voor een zakelijke lening voor starters in aanmerking te komen.

Naast een lening kan je ook een aanvraag indien voor rood staan. Op die manier heb je ook toegang tot extra liquiditeit indien dit nodig is.

Gespecialiseerde kredietverstrekkers

Voor zakelijke leningen die ook geschikt zijn voor starters bestaan gespecialiseerde kredietverstrekkers. Deze kredietverstrekkers zijn eerder bereid zijn om een lening aan een startende ondernemer te verstrekken. 

Je dient er dan wel rekening mee te houden, dat de rente die je dient te betalen behoorlijk hoog zal zijn. Wel is het zo, dat de rente die je dient te betalen voor een zakelijke lening fiscaal aftrekbaar is.

Crowdfunding

Een relatief nieuwe manier voor het verkrijgen van startkapitaal is een beroep doen op de crowdfunding markt. Je kunt je hiervoor aanmelden bij een van de P2P platformen, om zodoende investeerders aan te trekken. 

Doordat je op deze manier meerdere investeerders aantrekt die allemaal een klein bedrag investeren, is het eenvoudiger om deze investeerders over de streep te trekken.

Daarnaast zijn particuliere investeerders via een crowdfunding platform doorgaans bereid een risico te lopen. Het zijn vaak de investeerders die in een startup willen investeren.

Business angels of informal investors

Je kunt ook op zoek gaan naar business angels die in jouw onderneming willen investeren. Dit  indien jouw idee echt de potentie heeft, om uit te groeien tot een miljoenenbedrijf. Indien dit niet het geval is, dan zullen business angels normaal gesproken geen interesse hebben.

Daarnaast dien je bij een investering door een business angel direct een behoorlijk gedeelte van jouw onderneming uit handen te geven. Het is maar de vraag of dat in een aanvangsfase een goed idee is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.