Sparen in de bv belastingopgaaf

Door de belasting op vermogen in box 3, kan sparen in de bv een interessante optie zijn. Op deze manier kan je aanzienlijk besparen op de te betalen belasting. En minder belasting betalen wil toch iedereen?

Waarom sparen in de bv?

Vermogen in een bv wordt niet meegeteld bij het vermogen in box 3. Je bent hier dus ook geen vermogensheffing over verschuldigd.

Daarentegen dien je wel vennootschapsbelasting te betalen over het daadwerkelijk behaalde rendement in de bv. En indien je jezelf weer uitbetaald, in de vorm van dividend, vanuit de bv, dan ben je dividendbelasting verschuldigd.

Je hevelt als het ware vermogen over van box 3 naar box 2.

Waarom is sparen in de bv interessant?

Door de lage rentestand is dit zeer interessant. Zeker bij een hoger vermogen betaal je meer belasting dan de rente die je ontvangt. In mijn opinie complete waanzin en zelfs zeer twijfelachtig of dit niet in strijd is met de Europese wetgeving.

Vermogensbelasting 2019

Om het nog iets ingewikkelder te maken wordt er inmiddels voor de box 3 heffing ook met 3 verschillende schijven gewerkt.  Bovendien wordt er met verschillende fictieve rendementen gewerkt. Het woord fictief is hier uitermate goed gekozen, want de rendementen zijn pure fictie. Er is geen spaarrekening die qua rente ook maar enigszins in de buurt komt van het fictieve rendement.

De verdeling is gebaseerd op het verschil tussen beleggen en sparen. Naarmate iemand een hoger vermogen bezit, wordt er simpelweg aangenomen dat er meer wordt belegd. En dit zou dus automatisch tot een hoger rendement leiden.

Volgens de overheid moet er bij beleggen altijd worden vermeld dat het verleden geen garantie voor de toekomst is. Zelf gaan zij er simpelweg wel vanuit dat er een garantie is, van maar liefst 5,6% voor beleggen. Hoe tegenstrijdig kan je zijn?

Vermogensbelasting 2019

Fictief rendement
. 0.13% 5.60%
Verdeling:
Bedrag <71,650€ 67% 33%
71,651€ <  989,736€ 21% 79%
>989,736€ 0% 100%

Een voorbeeld

Stel je hebt  een vermogen van 50,000€

Over 33% hiervan, ofwel 16,500€, wordt er een fictief rendement van 5.6% veronderstelt.

Over 67%,hiervan, ofwel 33,500€, wordt er een rendement van 0,13% veronderstelt. 

In totaal komt dit neer op 968€ aan rendement, waarover je 30% belasting dient te betalen. Dus een bedrag aan belasting van 290€, hetgeen 0,6% van het vermogen is. Er is op dit moment geen spaarrekening te vinden die een dergelijke rente biedt.

Heb je  een vermogen van 500,000€ dan wordt het nog veel vervelender. Dan is het fictieve rendement 20,274€ waarover je dan 6,082€ aan belasting mag afdragen, ofwel 1,2% van het vermogen.

Bij sparen in de bv is  het werkelijk werkelijke rendement belast met vennootschapsbelasting, Bij een huidige realistische  rente op een zakelijk spaarrekening zal dit ongeveer 0,1% zijn, hetgeen gelijk is aan 500€ aan rente over een vermogen van 500,000€. Hierover betaal je dan het vennootschapsbelastingtarief van 19%. Aan belasting betaal je dan 95€.

Betaal je vervolgens het restant uit als dividend, dan wordt er dividendbelasting van 25% berekend. Dit omdat het om een zogenaamd aanmerkelijk belang gaat. In totaal hou je dus 304€ over, terwijl je er bij de vermogensheffing op achteruit gaat.

Nadelen van sparen in de bv

BV oprichten

Het nadeel is dat je een bv dient op te richten. Oprichten van een bv kan alleen via een notaris. Om een bv op te richten heb je dus minimaal een notaris nodig.. Dit kost geld. Deze kosten variëren enorm, maar je dient op minimaal 500€ te rekenen. Wil je de bv opheffen dan zal je ook een notaris nodig hebben en hetzelfde geldt voor tussentijds verandering van het aandelenkapitaal.

Extra belastingaangifte

De bv brengt extra werk met zich mee. Zo dien je jaarlijks naast de aangifte inkomstenbelasting een aangifte vennootschapsbelasting in te dienen. Dit is niet zo ingewikkeld voor een spaar bv, maar je hebt er wel de nodige kennis voor nodig. Indien je dit laat doen, zijn ook hier kosten aan verbonden. Hetzelfde geldt voor het opstellen en indienen van een jaarrekening bij de kamer van koophandel.

Ga je actiever aan de slag met jouw vermogen, zoals bijvoorbeeld het verstrekken van particuliere leningen, dan wordt de boekhouding wel iets uitgebreider.

Beperkingen ten opzichte van het spaargeld

Bovendien hevel je jouw vermogen over naar een zakelijke bv., de spaargeld bv. Je kan dus niet zomaar alles doen met jouw geld. En hier moet je uitermate voorzichtig en correct mee omgaan. Met deze methode benadeel je de belastingdienst aanzienlijk, dus zullen zij er ook op toezien dat alle regeltjes correct worden uitgevoerd.

Dit valt in de praktijk ontzettend mee, maar je moet jezelf er wel van bewust zijn. Geld lenen van de bv is bijvoorbeeld mogelijk, maar dient wel correct te worden gedaan, via een contract met een redelijke rentevergoeding.

De boekhouding van een spaar bv

Deze stelt over het algemeen niet zo heel veel voor. Wanneer je het geld op een spaarrekening hebt staan zijn er slecht een paar transacties per jaar. Hiervoor heb je geen online boekhoudprogramma voor nodig, om dit bij te houden.

Stijgende rente en de spaar bv

Wanneer de rente gaat stijgen kan deze constructie zijn waarde verliezen. Zijn de rendementen hoger, dan ga je meer vennootschapsbelasting betalen. Echter is het in dat geval ook aannemelijk dat de overheid hun fictieve rendement gaat verhogen. Dit is uiteindelijk een eenvoudig methode om begrotingstekort af te dichten.

Het kan echter in de toekomst gebeurden dat sparen in de bv niet langer interessant is. Echter gezien de enorme belastingbesparing heb je de kosten over het algemeen, zeker bij grotere vermogens, al binnen een jaar meer dan terugverdient en is het zeker het overwegen waard.

Grote bedrijven hebben ontzettend veel belastingvoordelen. Maar dit is een relatief eenvoudige methode om ook als particulier belasting te ontwijken. En  belasting ontwijken is volkomen legaal. Het gaat immers niet om belasting te ontduiken hetgeen illegaal is en wij dit dan zeer zeker niet aanraden. En op deze manier maak je de jaarlijkse belastingopgave toch weer een stukje minder pijnlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *