Spaargeld BV

Spaargeld bv

Een spaargeld BV kan de te betalen vermogensbelasting aanzienlijk verlagen. Dit is een methode waarvan dan ook meer en meer gebruik wordt gemaakt. Daarnaast is het gewoon een 100% legale methode. Een spaar BV, is een BV die speciaal is opgericht voor het beheer van spaargeld.

Vermogen verplaatsen naar box 3 naar box 2

Het principe van een spaargeld BV is het verplaatsen van vermogen naar box 2. In principe valt vermogen in box 3, waarbij je belasting dient te betalen over het fictieve rendement dat door de belastingdienst is vastgesteld. 

Om vermogen te verplaatsen naar box 2 dien je een BV op te richten. Vervolgens boek je jouw spaargeld dan over naar de zakelijke bankrekening van de BV. Op dat moment valt het spaargeld onder de vennootschapsbelasting en niet langer onder de inkomstenbelasting. 

Het grote voordeel hiervan is dat je dan belasting gaat betalen over het werkelijke rendement. En daarbij hoeven we je niet te vertellen dat deze rente op dit moment praktisch nihil is. Uiteindelijk zal je dan ook ontzettend weinig belasting betalen.

Gebruik van het spaargeld

Voordat je daadwerkelijk vermogen in een spaargeld BV gaat onderbrengen, dien je er wel van doordrongen te zijn, dat het vanaf dat moment om zakelijk vermogen gaat.

Je kunt het geld dan niet even snel gebruiken om een rekening te betalen of om op vakantie te gaan. Een informatief fiscaal adviesgesprek is dan ook raadzaam, om de gevolgen goed door te spreken.

Geld in spaargeld BV

Vanuit dit oogpunt is het dan ook niet verstandig om al het spaargeld in de BV te plaatsen. Bovendien is er sprake van een heffingsvrij vermogen, waarover je geen belasting hoeft te betalen. Het is altijd verstandig om het bedrag van het heffingsvrije vermogen gewoon op de privérekening te laten staan.

Oprichten van een BV

Je dient een BV op te richten om spaargeld BV gebruik van te kunnen maken. Daarvoor heb je een notariële akte nodig, die alleen door een notaris kan worden opgesteld.  Dit is bij wet verplicht. Daarnaast dien je jaarlijks ook een jaarrekening op te stellen en dien je aangifte te doen voor de vennootschapsbelasting.

De jaarrekening en de aangifte voor de vennootschapsbelasting is redelijk eenvoudig. Het is echter wel zo, dat indien je niet over kennis of ervaring op dit gebied beschikt, dat je dan een boekhouder of belastingadviseur dient in te schakelen.

Zowel het oprichten van een BV als het verzorgen van de jaarrekening en de aangifte inkomstenbelasting brengt kosten met zich mee.

Vanaf welk vermogen is dit interessant?

Doordat je te maken krijgt met kosten van de notaris en hoogstwaarschijnlijk kosten van een boekhouder of belastingadviseur, is het niet interessant om een spaargeld BV op te zetten voor een bedrag van een paar duizend euro.

Beleggen in de BV

Of beleggen in de BV interessant is, hangt af van het behaalde rendement. Voor beleggingen met een laag risico profiel, waarbij er ook sprake is van een laag verwacht rendement, kan het interessant zijn. Ga je echter beleggen in aandelen, opties of vreemde valuta, dan wordt het een ander verhaal. 

Ga je meer rendement realiseren dan het fictieve rendement van de belastingdienst, dan wordt het onvoordelig.

Belastingen

Over het werkelijke behaalde rendement in een spaargeld BV betaal je vennootschapsbelasting. Deze belasting bedraagt 15% tot een winst van 245.000€. In 2022 is dit lage tarief zelfs van toepassing tot een winst van 395.000€.

Daar ben je er echter nog niet mee. De winst zit namelijk dan in de BV en is hierdoor zakelijk vermogen. Wil je winst uit de BV halen, door het naar een privérekening over te boeken, dan krijg je te maken met dividendbelasting, doordat er sprake is van een aanmerkelijk belang. Ga je het bedrag van de winst uitkeren, om dit zodoende privé te kunnen gebruiken betaal je nog een keer 26,9%. Je krijgt dus te maken met twee soorten belastingen. Omzetbelasting is overigens niet van toepassing.

De totale belastingdruk bedraagt uiteindelijk 37,8%, waarbij de box 3 heffing op dit moment 31% bedraagt.

Geld terugstorten vanuit de spaargeld BV

Wil je het vermogen vanuit de BV weer terugstorten naar een privérekening, dan dien je dit wel via een notariële akte te doen.. Indien bijvoorbeeld de rente enorm zou gaan stijgen, dan zou het weer interessant kunnen zijn om van het spaargeld box 3 vermogen te maken. De belastingdienst zal dan naar alle waarschijnlijkheid echter ook de jaarlijkse vermogensrendementsheffing naar boven aanpassen, waardoor de kans groot is, dat een spaargeld BV interessant blijft.

Voorbeeld van de mogelijke belastingbesparing

In onderstaande tabel kan je een aantal voorbeelden van de besparing op de te belasting, door de verplaatsing van spaargeld van box 3 naar box 2, terugvinden. Hierbij zijn wij uitgegaan van een spaarrente van 0,1%. 

Te betalen belasting bij verschillende vermogens:

Vermogen Geen fiscaal partner Fiscaal partner Spaar BV - vennootschapsbelasting Dividendsbelasting Totaal spaar BV
€ 200.000 € 1.690 € 992 € 30 € 8 € 38
€ 300.000 € 3.085 € 2.387 € 45 € 12 € 57
€ 400.000 € 4.480 € 3.782 € 60 € 16 € 76
€ 500.000 € 5.875 € 5.178 € 75 € 20 € 95

De besparing op de te betalen belasting komt elk jaar weer terug. Daarentegen dien je wel rekening houden met hetgeen je eventueel aan de boekhouder dient te betalen. Voor een spaargeld BV zou dit echter niet meer dan 250€ per jaar dienen te kosten. 

Deze optie wordt fiscaal interessant vanaf een vermogen van rond de 150.000€.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.