Overwaarde huis en belasting

Overwaarde huis en belasting

Over de overwaarde op een huis betaal je geen belasting. Indien je jouw woning verkoopt, dan is het gehele bedrag van de overwaarde gewoon voor jou.

Wat is overwaarde nu precies?

De overwaarde van een huis is het verschil tussen de verkoopprijs en de hypotheek die op een huis rust. Bij verkoop van je woning los je eerst de hypotheek af en hetgeen er over blijft is de overwaarde. Hierover betaal je geen belasting.

Overwaarde gebruiken

Doordat een hypotheek de goedkoopste methode is om geld te lenen, zijn er ook mensen die deze overwaarde gebruiken voor andere zaken. Door op deze manier goedkoop geld te lenen kun je bijvoorbeeld de nieuwe auto financieren. 

Naast voldoende overwaarde dient dan wel het inkomen hoog genoeg te zijn om in aanmerking te komen voor een hogere hypotheek. Daarnaast is het dan wel zo, dat je de betaalde hypotheekrente niet mag aftrekken.

Ook verkopen mensen soms hun eigen woning en gaan vervolgens een huis huren. Wanneer je gaat huren, dan dien je er wel rekening mee te houden dat de overwaarde van de oude woning dan snel kan verdampen.

Eigenwoningforfait

Tijden de jaarlijkse inkomstenbelasting aangifte zal je wel een hoger bedrag voor het eigenwoningforfait of huurwaardeforfait dienen te betalen. De hoogte van deze belasting is gebaseerd op de woz waarde van jouw huis. 

Gaat de overwaarde naar box 3?

De Europese Unie oefent al lange tijd druk uit op de Nederlandse huizenmarkt. Onlangs kwam zelfs in het nieuws dat de overwaarde van huis in box 3 zou moeten worden geplaatst. Hierdoor zou je over deze overwaarde jaarlijks vermogensbelasting dienen te betalen. Gelukkig lijkt het erop dat de Nederlandse overheid niet van plan is om hierop in te gaan.

Mocht dit toch realiteit worden, dan ga je wel over de overwaarde van een huis belasting betalen. Mocht jouw vermogen boven de 50.000€ uitkomen, of 100.000 euro bij een fiscaal partner, dan loopt deze vermogensbelasting behoorlijk op.

Nieuwe woning kopen en bijleenregeling

Er gelden wel regels met betrekking tot de overwaarde van een huis, wanneer je een andere woning gaat kopen. Dit is de bijleenregeling.

De overwaarde die je hebt gerealiseerd, dien je te gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. Dit komt tot uitdrukking bij het hypotheekrenteaftrek.

Nieuw huis bijleenregeling

Stel je realiseert bij verkoop een overwaarde van 100.000 euro en je gaat een nieuw huis kopen van 500.000 euro. In dat geval wordt je geacht om de 100.000 euro te gebruiken voor de aanschaf van het nieuwe huis. Je mag dan maximaal de rente van de hypotheek voor een bedrag van 400.000€ aftrekken. 

Er geldt een periode van drie jaar. Deze regeling is alleen van kracht indien je binnen drie jaar een nieuw huis koopt. Koop je pas na drie jaar een andere woning, dan kan je het gehele huis financieren met een hypotheek en alle hypotheekrente van de inkomstenbelasting aftrekken.

Impact van de bijleenregeling

Met de extreem lage rentestand is de impact van de bijleenregeling overigens beperkt. Een bank zal jou nog gewoon een hypotheek verstrekken en het gaat puur om de aftrek van de hypotheekrente

Stel dat je een hypotheekrente dient te betalen van 1% en je hebt een overwaarde van 50.000 euro. Bij een belastingtarief van 37,1% procent scheelt je dit slechts 185 euro aan terug te ontvangen belasting. Dan praat je over een bedrag van net iets meer dan 15€ per maand.

De bijleenregeling houdt dus niet in dat je belasting moet betalen over de overwaarde. Het bepaalt alleen dat je de overwaarde voor een nieuw huis moet gebruiken. De enige consequentie wanneer je dit niet doet is dat je minder recht op hypotheekrenteaftrek hebt.

Huis als zakelijk bezit

Heb je een huis dat je als zakelijk bezit aanhoudt, bijvoorbeeld in een BV? Dan ga je over de overwaarde van een huis wel belasting betalen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je investeert in huizen om deze te verhuren. Er is dan sprake van economische activiteiten. 

Er wordt dan wel gekeken naar de winst. De hoogte van de hypotheek speelt geen rol. Over de winst zal je vennootschapsbelasting verschuldigd zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.