Een goed online boekhoudprogramma is een must voor elke ondernemer. Het is soms lastig te kiezen uit de verschillende boekhoudprogramma`s. Het prijsverschil is ook niet dusdanig groot, dat het mijn inziens altijd moet  kiezen is voor het programma wat het beste bij jouw onderneming past. Maar welk online boekhoudprogramma is dat?

De evolutie van boekhoudprogramma`s

Er is in de loop der jaren veel veranderd op het gebied van boekhoudprogramma`s. Waar je vroeger een licentie moest aanschaffen en het softwarepakket lokaal op een server diende te installeren, is vandaag de dag online boekhouden de standaard.

Met het gebruik maken van online software ben je verlost van het installeren van updates. De software is altijd up-to-date zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. En dat is direct een van de grootste voordelen van het gebruik maken van online software.

Wat is belangrijk voor een online boekhoudprogramma?

Er zijn een aantal criteria waaraan een boekhoudprogramma aan moet voldoen.

Gebruiksgemak

Dit kan voor een ieder verschillend worden ervaren. Aangezien je veelvuldig met het programma zult werken is het uitermate belangrijk dat jij het als gebruiksvriendelijk ervaart.

Efficiënt

Het boekhoudpakket wat je gaat gebruiken dient dermate te zijn ingericht dat het je tijd gaat besparen. Je moet eenvoudig en snel de boekhoudkundige transacties kunnen verwerken zoals inkoopfacturen, verkoopfacturen en bankafschriften.

Betrouwbaar

Het programma moet kwalitatief in orde zijn zodat je de gegevens kan vertrouwen en het voldoet aan wettelijke richtlijnen..

Voldoende functionaliteit

Dit hangt gedeeltelijk af van de onderneming die je bezit. Zaken zoals eenvoudig een btw aangifte opstellen zijn voor iedereen van belang. Andere zaken zoals ledenadministratie, rittenadministratie en urenregistratie daarentegen zijn niet voor alle ondernemers relevant. Hetzelfde gaat op voor een voorraadadministratie. Het draait erom wat jij specifiek voor jouw onderneming nodig hebt.  Wat ik zeker zou aanraden is dat het boekhoudprogramma van jouw keuze een app heeft. Dit is echter bijna standaard bij elk online boekhoudpakket.

Overzichtelijke rapportages

Een boekhouding doe je niet alleen voor de belastingdienst. Je doet het voornamelijk voor jezelf om een goed inzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven. Overzichtelijke rapportages waarbij je direct een goed overzicht hebt zijn onmisbaar.

Voordelen voor de startende ondernemer

Voor startende ondernemers zijn er altijd wel interessante aanbiedingen te vinden. Zo biedt bijvoorbeel e boekhouden.nl eenn gratis proefperiode van 15 maanden aan. Voorwaarde is dat jouw onderneming niet langer dan 15 maanden geleden geregistreerd mag zijn.

Dit wordt gecontroleerd aan de hand van de gegevens van de kamer van koophandel. Van belang hier is om direct jouw kvk nummer in te vullen. Er wordt namelijk gerekend vanaf het moment dat je jouw kvk nummer hebt ingevoerd.

Voor bijvoorbeeld startende zzp-ers is dit toch een leuke besparing.

Prijzen van verschillende boekhoudprogramma`s

Deze laten zich niet één op één vergelijken. Bij de een betaal je een iets hogere prijs, maar dat is dan wel een all-in prijs, terwijl je bij de ander een lagere instapprijs hebt, maar dan zijn er wel beperkingen.

De grote van jouw onderneming heeft invloed op wat voor jou het beste pakket is. Bij bijvoorbeeld E-boekhouden is de standaard prijs 7,95€ per maand, maar dan ben je beperkt tot 240 boekingen per jaar. Heb je meer transacties dan betaal je 14,50€ per maand.

Dit zijn de prijzen zonder gebruik te maken van de factureringsmodule. Voor 120 facturen per jaar betaal je 5,95€ per maand. Heb je meer facturen dan is dit 9,50€ per maand.

Afhankelijk van het gebruik varieert de prijs dus tussen de 7,95€ en 24€ per maand.

Bij My Finance is de prijs 9.00€ per maand, zonder beperkingen.

Daarentegen vind ik e-boekhouden.nl iets uitgebreider qua functionaliteit. Zo kan je bijvoorbeeld een verbinding maken met een online webshop.

Rompslomp varieert van een gratis versie tot 25€ per maand. De gratis versie is alleen voor het aanmaken van facturen. Je hebt de betaalde versie van 15€ per maand nodig om echt te kunnen boekhouden..

De prijzen voor genoemde pakketten variëren tussen de 7.95€ en 25€ per maand. Dit zijn mijn inziens meer dan redelijke bedragen, die boekhouden in excel overbodig maken. De genoemde programma`s gaan je gewoonweg veel tijd besparen en de kans op fouten wordt vele malen kleiner.

Boekhoudkundige kennis

Voor het bijhouden van de boekhouding is  boekhoudkundige kennis onmisbaar. Als je echter iemand inhuurt, of iemand weet in je vrienden of kennissenkring, die je kan helpen met het inrichten van de boekhouding, dan kan je daarna veel zelf doen. De maandelijkse investering heb je hiermee  erg snel terugverdient.

Het grootste gedeelte van de boekhouding is routinematig. Indien je dit goed uitgelegd krijgt dan kan je heel veel zelf doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de BTW aangifte. Het is eigenlijk alleen nodig om een boekhouder in te inhuren voor de meer complexe zaken. En dit gaat je heel veel geld besparen.

Wat is nu het beste boekhoudprogramma?

Als je een online boekhoudprogramma kiest wat aan de randvoorwaarden voldoet, dan is het vooral een persoonlijke keuze. Het beste boekprogramma kan voor een ieder anders zijn. Je moet zelf met het online boekhoudprogramma werken dus jij moet je er prettig mee voelen. In mijn opinie zijn alle genoemde pakketten op deze pagina prima online boekhoudprogramma`s, die ik zeker kan aanbevelen.