Online boekhouden zzp

Online boekhouden zzp

Online boekhouden is heden ten dage de standaard Dit geldt ook voor online boekhouden zzp. Want of je nu een zzp`er, of mkb`er bent, je bent verplicht een boekhouding bij te houden. Maar het liefst besteed je hier zo min mogelijk tijd aan. Daarom is een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma onmisbaar.

De voordelen van online boekhouden

Er zitten vele voordelen verbonden aan online boekhouden ten opzichte van offline boekhouden. Mijn inziens zijn de belangrijkste voordelen:

Overal toegang tot de boekhouding.

Waar je ook bent, je kan altijd jouw boekhouding bekijken. Of je dit nu direct in het online portaal doet, of via een app, je bent altijd op de hoogte. Ben je bijvoorbeeld onderweg naar een klant, dan kan je snel nog even kijken of er nog facturen openstaan. 

Direct bonnetjes en facturen scannen.

Wie kent het niet, je hebt ergen een bon ontvangen bijvoorbeeld van een zakenlunch of van het parkeren. En dan op het moment dat je de boekhouding wilt bijwerken kan je deze niet meer terugvinden. En om de boekhouding correct te werken en te voldoen aan de richtlijnen van de belastingdienst heb je deze toch echt nodig. Met een app, die standaard bij een online boekhoudprogramma zit inbegrepen is dit verleden tijd. je kunt namelijk direct een foto maken van de bon en deze direct in het digitale archief van het boekhoudprogramma plaatsen. 

Updates worden automatisch uitgevoerd.

Vroeger was je bij een update van het software op jezelf aangewezen. Je diende zelf zorg te dragen voor deze updates. En aangezien verandering snel gaat, komen deze updates regelmatig. Soms kleine updates, die eenvoudig uit te voeren waren, maar soms ook complexe updates. En in dat soort gevallen was het te hopen dat je voldoende kennis in huis had zodat je zelf kon zorgdragen voor de update. Want moest je iemand inhuren om dit voor jou uit te voeren, dan kon je een gepeperde rekening verwachten. Met online boekhouden heb je hier geen last meer van. Updates worden automatisch uitgevoerd zonder dat je er iets van merkt.

Geen grote investering vooraf

Bij online boekhouden zzp betaal je maandelijks licentiekosten. Je hoeft dus niet vooraf een grote investering te doen om een pakket aan te schaffen. En daar bovenop nog de kosten om het pakket te installeren en implementeren.

Eenvoudig de boekhouding bijwerken

Online boekhoudprogramma`s komen met allerlei handige functionaliteit. Zo kan je bankafschriften inlezen, facturen automatisch verwerken, de btw aangifte automatisch generen en nog veel meer. Programma`s zoals e-boekhouden.nl, Rompslomp of Myfinance zijn dusdanig eenvoudig in gebruik dat je in veel gevallen geen accountant of boekhouder meer nodig hebt. Of ten hoogste alleen om de jaarafsluiting en de belastingaangifte te doen. Dat bespaart direct heel veel geld hetgeen voor zzp`ers net onbelangrijk is.

Online boekhouden zzp - de kosten

De kosten voor online boekhouden vallen mijn inziens reuze mee. Vanaf 8€ per maand heb je al de beschikking over goede boekhoudsoftware En dat is ook voor een zzp`er een bedrag wat goed te bekostigen is. 

Gezien de kosten die hierboven zijn weergegeven, is een boekhouding in excel eigenlijk volstrekt overbodig. 

Een online boekhoudprogramma is onmisbaar

Voor startende ondernemers is het niet altijd even eenvoudig om het hoofd boven water re houden. En vooral in dat soort situaties is het uitermate belangrijk om goed inzicht te hebben in de cijfers. 

Een ondernemer die niet weet hoe zijn onderneming er financieel voorstaat, vraagt om problemen. En uiteindelijk is een zzp`er ook een ondernemer, ook al is er geen sprake van personeel. Je moet er nog steeds voor zorgdragen dat je de leveranciers op tijd kan betalen en dat de klanten op tijd betalen. En daarnaast moet er voldoende geld overblijven om van te kunnen leven.

Een hoofdoorzaak van een faillissement is het niet op orde hebben van de administratie. En dat gaat ook op voor een zzp`er.

Door gebruik te maken van een goed online boekhoudpakket maak je de boekhouding een stuk eenvoudiger. Daardoor is de barrière om de boekhouding periodiek bij te houden een stuk kleiner. 

Aangifte inkomstenbelasting

Een zzp`er dient een aangifte inkomstenbelasting te doen. Hiervoor is het noodzakelijk om alles inkomsten en uitgaven overzichtelijk te hebben. Dit is de basis om de aangifte inkomstenbelasting correct in te vullen.

Het is echter de basis voor de inkomstenbelastingaangifte. Het boekhoudprogramma is gericht  op het ondernemen. Er wordt geen rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden die van belang zijn voor de inkomstenbelastingaangifte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken zoals hypotheekrenteaftrek, ziektekostenaftrek.

Ook zaken zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek dien je zelf in de belastingaangifte te verwerken. Wel kan de urenregistratie hierbij helpen, om te zorgen dat je aan het urencriterium voldoet. BOvendien heb je dan ook direct een goed en betrouwbaar overzicht wat eventueel van pas komt bij een belastingcontrole. 

Heb je een onderneming in de vorm van een BV, dan dien je een aangifte vennootschapsbelasting te doen. Ook hiervoor is een goed online boekhoudprogramma onmisbaar. Voor de aangifte vennootschapsbelasting zal je echter nog wel een aantal correcties moeten doorvoeren.

Zo zijn bijvoorbeeld niet alle kosten aftrekbaar voor de belasting, ook zal zijn het kosten voor de onderneming. Denk bijvoorbeeld aan representatiekosten die slechts gedeeltelijk aftrekbaar zijn. Maar op basis van de rapportage van het boekhoudprogramma zal ook de aangifte vennootschapsbelasting een stuk eenvoudiger worden.  

Boekhoudprogramma vergelijken

Voordat je definitief beslist om een boekhoudprogramma aan te schaffen, is het verstandig om de verschillende programma`s goed te vergelijken. Een aanrader is om gebruik te maken van de vrijblijvende gratis proefperiodes. Alleen als je het programma uitprobeert kan je zeker zijn dat het aansluit op jouw wensen. Bij e boekhouden kan je als starter zelfs het programma 15 maanden geheel gratis gebruiken. Je wordt gezien als starter indien de periode van inschrijving bij de kamer van koophandel niet langer 15 maanden geleden is. 

Wil je nog meer weten of heb je vragen, ga dan naar onze contactpagina of stuur ons een e-mail. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *