Minimale rente onderhandse lening belastingdienst

Minimale rente onderhandse lening belastingdienst

Volgens de regels van de belastingdienst mag je niet zomaar geld uitlenen. Er geldt een minimale rente voor een onderhandse lening voorgeschreven door de belastingdienst.

Dit geldt uiteraard wel voor grotere leningen. Leen je een goede vriend of familielid tijdelijk een paar honderd euro, dan zou ik mij persoonlijk hier niet druk over maken. Verschaf je echter een hypotheek of een grotere lening voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto, dan wordt het een ander verhaal.

In principe is het zo dat je dan een marktconforme rente in rekening dient te brengen. Het begrip marktconform is echter voor interpretatie vatbaar. Dit hangt af van verschillende factoren, welke een bank ook in ogenschouw neemt bij het bepalen van de rente bij een lening.

Het verstrekken van een hypotheek

Ga je een hypotheek verstrekken aan bijvoorbeeld een kind of kleinkind, dan kan je via het internet op zoek gaan naar de marktrentes. Er zijn verschillende websites die hiervoor geschikt zijn.

Bij het verstrekken van een hypotheek dien je ook te letten op andere voorwaarden die gelden bij het aanvragen van een hypotheek bij een bank. Zo dient de hypotheek binnen 30 jaar te worden terugbetaald en dient het geld te worden gebruikt voor de aanschaf van een eigen woning. Of eventueel voor het aflossen van een bestaande hypotheek.

Om te profiteren van renteaftrek mag het geen aflossingsvrije hypotheek zijn.

De actuele marktrente

Op dit moment(mei 2021)  is de hoogte van de hypotheekrente zo tussen de 0,8% en 2% voor een rentevaste periode van 10 jaar. Je zal dus een rente binnen deze bandbreedte dienen te kiezen. 

Kies je voor een rente die lager is, dan ziet de belastingdienst dit als een verkapte schenking, en dien je schenkbelasting te betalen. 

Optimaal gebruik maken van belastingvoordeel

In eerste instantie zou je denken dat het in dergelijke gevallen het voordeligst is om te kiezen voor een zo laag mogelijke rente. Echter, vanuit belasting oogpunt is dit niet het geval.

De belasting die de degende dient te betalen die de lening verstrekt, is gebaseerd op de vermogensbelasting. De werkelijk ontvangen rente speelt hierbij geen rol. 

Echter, degene die de rente dient te betalen in de vorm van de hypotheekrente, kan de werkelijk betaalde rente van de inkomstenbelasting aftrekken. Dus des te meer je betaalt, des te hoger de aftrekpost. Daarnaast zijn er mogelijkheden om jaarlijks een belastingvrij bedrag te schenken aan kinderen of kleinkinderen. Op die manier kan je dan een gedeelte van de betaalde hypotheekrente weer terugschenken en profiteren van een optimale belastingaftrek.

Minimale rente onderhandse lening

Het verstrekken van een andere lening

Ook rentes voor bijvoorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening zijn eenvoudig online terug te vinden. Wel dien je dan op zoek te gaan naar eenzelfde type lening. Let hierbij bijvoorbeeld op het  bedrag en de looptijd. Bij het bepalen van de hoogte van de rente spelen verschillende factoren een rol. Zo heeft een direct opeisbare lening heeft doorgaans een lagere rente. 

Des te lager het risico, des te lager de rente. Je kan kiezen voor de laagste rente, doordat je kan beargumenteren dat je geld uitleent aan een goede bekende, waardoor het een lening is met een laag risico. Je bent immers bekend met zijn of haar situatie.

Heb je een vergelijkbare lening gevonden waar je de rente op baseert, zorg dan dat je hiervan een bewijs bewaard. Maak bijvoorbeeld een schermafdruk.

Bij een lening anders dan een hypotheek is vaak een lage rente hetgeen je naar op zoek bent. Door te vergelijken kan je de laagste rente in de markt terugvinden.

Schenking op papier

Om erfbelasting te voorkomen is een schenking op papier populair en ook interessant. Hier hanteert de belastingdienst aparte regels. De minimale rente bij een onderhandse lening door de belastingdienst opgelegd bedraagt in dit geval 6%. 

Deze rente dient ook daadwerkelijk betaald te worden. Dit is uitermate belangrijk, want anders zal de schenking op papier worden verworpen door de belastingdienst.

Maak duidelijke afspraken en leg deze goed vast

Bij een lening afsluiten is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Legt dit ook altijd vast op papier. Bijvoorbeeld dat de lening binnen een bepaalde termijn dient te worden afgelost. Het is niet noodzakelijk om dit bij een notaris te doen.   

Geld lenen kost geld. Dit geldt ook indien je onderhands gaat lenen van familie of vrienden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *