Zijn makelaarskosten aftrekbaar?

makelaarskosten aftrekbaar

Indien je een huis gaat kopen, dan zijn bepaalde kosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting.  Helaas zijn de makelaarskosten niet aftrekbaar. Hier bestaat nog wel eens een misverstand over. 

Kosten koper bij het kopen van een huis

Indien je een huis gaat kopen, dan zal je erachter komen dat de zogenoemde kosten koper behoorlijk oplopen. Zelfs nu al jarenlang de overdrachtsbelasting is verminderd. Deze overdrachtsbelasting zijn kosten die je in ieder geval dient te betalen, net zoals de notariskosten voor overdracht van de woning.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere kosten, die je niet per definitie verplicht bent te betalen. Kan je een huis contant betalen, dan zal je bijvoorbeeld niet de kosten van een hypotheek hoeven te dragen. in de praktijk zullen er echter maar weinig mensen zijn die hiertoe in staat zijn. Zeker met niveau van de huizenprijzen in Nederland.

Bedrijfspand kopen

Bij het kopen van een bedrijfspand zijn makelaarskosten zakelijke kosten die ten laste van de winst kunnen worden gebracht. Hetzelfde geldt voor de financiering van een bedrijfspand. Overigens is zakelijk vastgoed financieren doorgaans lastiger dan het verkrijgen van een hypotheek op een woonhuis.

Wel of geen makelaar inschakelen?

Je bent niet verplicht om een makelaar in te schakelen. In onze opinie is het echter wel zo dat, dat ook al zijn de makelaarskosten niet aftrekbaar, dat het om een dermate belangrijke aankoop gaat, dat het besparen van kosten niet altijd verstandig is.

Ga je een huis verkopen, dan is het bijna standaard dat je een makelaar inschakelt. Een makelaar neemt jou het werk uit handen. Hij of zij zal zorgen dat het huis op websites zoals Funda terecht komt, de bezichtigingen regelen en de contracten opstellen. 

Een goede makelaar verdient zich terug

Een goede makelaar kan daarnaast het verschil maken wanneer je gaat onderhandelen over de prijs van het huis. Dit kan je bij een goede makelaar toch net iets meer opleveren dan dat je dit zelf doet. Bij een huis in de hogere prijsklasse kan dit al snel meer zijn dan hetgeen een makelaar je kost.

Hoeveel kost een makelaar?

De standaard is dat de kosten bij verkoop van een makelaar 1% van de verkoopprijs als courtage bedragen. Bij een huis van 300,000€ is dit een bedrag van 3,000€. Dat is toch aanzienlijk.

 Het is in onze ogen dan ook verstandig om goed vast te leggen wat de makelaar dient te doen voor dit bedrag. 

Een makelaar kan je niet verzekeren dat het huis binnen een bepaalde periode voor een bepaalde prijs wordt verkocht. Maar je kan wel de inspanningsverplichting vastleggen.

Hoeveel kost een makelaar

Welke kosten kan je aftrekken?

In de aangifte inkomstenbelasting kan je de makelaarskosten dus niet aftrekken. De kosten van hypotheken en andere schulden zijn doorgaans wel aftrekbaar,. De aftrekbare kosten zijn als volgt:

  • Kosten verbonden aan het afsluiten van een hypotheek
  • De afsluitprovisie van een hypotheek
  • Een technische keuring voor de aanvraag van de nationale hypotheek garantie
  • Kosten van de Nationale hypotheekgarantie
  • Taxatiekosten voor de aanvraag van de hypotheek
  • De notariële akte voor de hypotheek (dus niet voor de levering van het huis)
  • De renteaftrek voor de betaalde hypotheekrente

Alles bij elkaar kan je minder dan de helft van de kosten verbonden aan de aankoop van een huis aftrekken. De grootste kosten zijn namelijk de kosten van de makelaar en de overdrachtsbelasting, die je gewoon zelf in zijn geheel dient te dragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.