Loonheffingskorting

Loonheffingskorting

Indien je in loondienst bent of je ontvangt een uitkering, dan houdt de werkgever de verschuldigde loonbelasting en premies voor de volksverzekeringen in van jouw salaris. Wat overblijft is het netto bedrag wat wordt uitgekeerd. Door loonheffingskorting toe te passen wordt het bedrag wat maandelijks netto wordt uitgekeerd hoger. 

Waarom bestaat er loonheffingskorting?

Iedere Nederlander heeft recht op loonheffingskortingen op de te betalen belastingen. Dit zijn de heffingskorting, die voor elke Nederlander boven de 18 jaar geldt. En de arbeidskorting voor de werkende Nederlanders. Op het uiteindelijke te betalen bedrag aan belastingen mag je deze bedragen in mindering brengen.

Door loonheffingskorting aan te vragen wordt er alvast rekening gehouden met de kortingen bij het bedrag dat je per maand op jouw rekening ontvangt. Je betaalt dan minder belasting per maand. Pas je dit niet toe op jouw salaris of uitkering, dan zal je elke maand een lager netto bedrag ontvangen.

Persoonsgebonden, eenmalige kortingen op de te betalen belasting

Zowel de algemene heffingskorting en de arbeidskorting zijn persoonsgebonden kortingen op de betalen belastingen. Bovendien ontvang je deze slechts eenmalig. In het geval je meerdere werkgevers hebt, dan is het van belang hier rekening mee te houden. 

Hoe zit het als je meerdere werkgevers hebt?

Indien je in dienst treed bij een werkgever zal je een formulier dienen in te vullen waarbij je aangeeft of je gebruik wilt maken van de heffingskorting.

Gaat het om de enige werkgever die je hebt? Dan is het verstandig om hier in te vullen dat je deze heffingskorting wilt ontvangen.

Heb je echter meerdere inkomens, van een werkgever of uitkeringsinstantie, waarbij je bij een ander al hebt doorgegeven dat zij rekening moeten houden met deze heffingskorting?

Dan is het verstandig om hier bij een tweede werkgever vanaf te zien.

Loonheffingskorting

Kortingen verrekenen via de aangifte inkomstenbelasting

De belasting die maandelijks op het salaris of op de uitkering wordt ingehouden is eigenlijk een soort van vooruitbetaling van de jaarlijkse inkomstenbelasting. Ook al ontvang je maandelijks niet het gedeelte van de kortingen waar je recht op hebt, dan kan je dit alsnog aangeven bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Hierdoor zal je alsnog alsnog het geld waarop je recht hebt terugontvangen. 

Het is dus zo dat je altijd de korting krijgt waarop je recht hebt. Het enige onderscheid is het moment waarop je deze korting op de belastingen daadwerkelijk ontvangt.

Andersom kan het ook zo zijn. Indien je hiervan dubbel gebruik hebt gemaakt, dat je een bedrag dient terug te betalen. Je hebt dan gedurende het jaar te weinig belasting betaald.

In dat geval is het vaak een nare verrassing waarmee geen rekening had gehouden. Daarom is het verstandig om zeker te stellen dat je slechts bij één werkgever aangeeft dat je de heffingskorting wilt toepassen. 

Het verstandigste is dit om te doen bij de werkgever waar je het meeste verdient. Op die manier stel je zeker dat minder belasting of minder loonheffing afdraagt. Want indien het salaris bij een werkgever te laag is om het volledige bedrag van de heffingskorting toe te passen, dan zal je niet profiteren van de totale mogelijke korting op de te betalen belasting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *