ICP aangifte

ICP aangifte

ICP staat voor intracommunautaire prestaties. Bij de ICP aangifte geef je dan ook op, hoeveel goederen en diensten je naar andere landen van de Europese Unie hebt geleverd. 

Alleen zakelijke transacties

Je geeft alleen de prestaties op met een zakelijk karakter. Of in andere woorden, waarbij de ontvanger in het bezit is van een BTW nummer. Goederen en diensten die je levert aan consumenten hoef je niet op te geven. 

Voor de BTW aangifte gebruik je rubriek 3b “Levering naar/diensten in landen binnen de EU”. Dit zijn de transacties waarbij je 0% BTW in rekening hebt gebracht en de BTW hebt verlegd.

Op de website van de belastingdienst kan je net zoals dit voor de BTW aangifte geldt, het online formulier voor de ICP aangifte terugvinden. 

Waarvoor wordt de ICP aangifte gebruikt?

Indien je als bedrijf iets levert aan een bedrijf in het buitenland, dan breng je geen BTW in rekening. De BTW wordt verlegd naar de afnemer. Een voorwaarde voor toepassing van het nultarief, is dat de afnemer in het bezit is van een BTW nummer. Klanten die in landen binnen de EU zijn gevestigd, maar niet in het bezit zijn van een BTW nummer, dien je gewoon Nederlandse BTW in rekening te brengen.

ICP aangifte EU

Dit opent de deur voor fraude. Je zou ook niet zakelijke klanten zonder BTW kunnen gaan factureren. De ICP opgave is een instrument dat dit voorkomt. Op deze manier kan eenvoudig informatie tussen EU landen voor de BTW aangifte worden uitgewisseld. 

Tegenover de ICP aangifte staan namelijk de ICL aangifte. Deze aangifte is voor de verwerkingen die vanuit een ander EU land zijn gedaan. Deze twee aangiften kunnen met elkaar worden vergeleken. 

Opgave per BTW nummer

Naast de totalen van de verrichte prestaties, dien je ook een overzicht in te sturen van alle intracommunautaire leveringen, gegroepeerd per BTW nummer. Hierdoor wordt het voor verschillende belastingdiensten eenvoudig om de gegevens uit te wisselen.

Gevolgen van het niet doen van een ICP aangifte

Indien je, naast de BTW aangifte, geen opgaaf intracommunautaire prestaties instuurt, dan kan het gevolg zijn, dat je geen recht hebt op het in rekening brengen van het nultarief. Je zal dan alsnog BTW dienen af te dragen. Dit zal dan kunnen leiden tot een kostenpost. Indien de buitenlandse relatie niet wil meewerken om alsnog BTW te betalen, dan draai je er zelf als bedrijf voor op.

Controleren van de BTW nummers

Een risico is dat een BTW nummer van een buitenlandse afnemer niet correct is. Iemand zou kunnen verzoeken om producten of diensten in te kopen, zonder BTW te hoeven betalen. In dat geval zouden ze je dan een verkeerd of vals BTW nummer kunnen ontvangen.

Indien je een nieuwe klant binnenhaalt in het buitenland, dan is het altijd verstandig om het BTW nummer te controleren. Via deze link kan je in een database BTW nummers controleren. Let er hierbij niet alleen op dat een BTW nummer daadwerkelijk bestaat, maar dat ook de naam en adres bij het BTW nummer overeenstemmen.

Hulp bij het doen van de aangiftes

Een boekhouder of belastingadviseur kan je helpen bij het doen van de ICP aangifte. Een online boekhoudprogramma zoals E-boekhouden.nl maakt het echter eenvoudig om de ICP aangifte te verzorgen. Via een druk op de knop kan je deze versturen. 

Het kan echter geen kwaad als startende ondernemer om een eerste aangifte te laten controleren. Je dient namelijk wel een aantal instellingen goed te hebben staan en ook bij het verwerken van de facturen in de boekhouding dien je dit juist te doen. 

Je kan ook met meer complexe zaken te maken krijgen, zoals voorraad op afroep (dit blijven eigen goederen), of de plek van levering van intracommunautaire diensten bij een online onderneming. In dat geval is de hulp van een expert aan te raden bij zowel de de opgaaf ICP en de BTW aangifte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *