Hoeveel loonheffing moet ik betalen?

Hoeveel loonheffing moet ik betalen

Als je jezelf afvraagt, hoeveel loonheffing moet ik betalen, dan hangt dit af van het inkomen dat je geniet. Daarnaast spelen aftrekposten een rol om uiteindelijk het bedrag te bepalen wat je dient af te dragen.

Het schijvenstelsel in 2021

In Nederland kennen we een progressief belastingstelsel. Wel is dit in de afgelopen jaren vereenvoudigd. Er is nu nog slechts sprake van twee schijven:

Belastbaar inkomen: Belastingpercentage:
< 68.508€ 37,1%
> 68,508€ 49,5%

Het tarief in de eerste belastingschijf

Over het inkomen in de eerste belastingschijf betaal je 2021 37,1% belasting. Dit tarief is opgebouwd uit verschillende bestanddelen. Over de eerste 35,129€ betaal je 19,2% voor de premie volksverzekering en 17,9% inkomstenbelasting. De belasting die je dient te betalen boven dit bedrag, bestaat geheel uit inkomstenbelasting.

Dit verschil zie je terug wanneer je de AOW leeftijd hebt bereikt. Vanaf die leeftijd betaal je niet langer belasting voor volksverzekeringen zoals de WW of WAO. Je hebt na die leeftijd geen recht meer op deze uitkeringen, dus is het ook terecht dat je hiervoor niet langer hoeft te betalen.

Afdracht loonbelasting

De werkgever betaalt de loonbelasting voor jou. Dit is als het ware een vooruitbetaling. Pas aan het einde van het jaar, wanneer je de belastingopgave invult betaal je het exacte bedrag de je bent verschuldigd. Heb je bijvoorbeeld naast een baan nog neveninkomsten, dan zal je aan het einde van het jaar dienen bij te betalen. Heb je daarentegen recht op aftrekposten, bijvoorbeeld voor langdurige zorg of renteaftrek, dan krijg je geld terug.

Hoeveel loonheffing dien ik te betalen

Algemene heffingskorting

Elke Nederlander heeft recht op algemene heffingskorting. Het maxium bedrag van de algemene heffingskorting in 2021 bedraag 2.837€. Dit bedrag trek je af van de betalen belasting en dus niet van jouw inkomen. 

Loonheffing en inkomstenbelasting

De begrippen loonheffing en inkomstenbelasting worden regelmatig door elkaar gebruikt. Loonheffing is de belasting die op salaris wordt ingehouden. Dit kan, maar hoeft zeker niet, gelijk te zijn aan de te betalen inkomstenbelasting. 

Bij de vraag hoeveel loonheffing moet ik betalen, dien je er dan ook goed op te letten of je loonheffing bedoeld of inkomstenbelasting.

Bijzonder tarief

Bij het maandelijkse salaris wordt er rekening gehouden met het bruto jaarsalaris. Daarbij wordt er ook rekening gehouden met de heffingskorting. Hierdoor valt het netto-salaris hoger uit. Ontvang je een andere vergoeding, zoals een bonus of het uitbetalen van vakantiedagen, dan kan bij deze betaling de heffingskorting niet nogmaals worden verrekend.

Daarnaast worden dergelijke betalingen vaak uitgekeerd met toepassing van het bijzondere tarief. Dit is een tarief dat geen rekening houdt met het progressieve stelsel. Het is als het ware een soort van flat tax, dat het voor de werkgever eenvoudiger maakt.

Correctie via de aangifte inkomstenbelasting

Hierdoor denken veel mensen dat een bonus of het uitbetalen van vakantiedagen relatief zwaar belast is. Het bijzondere tarief kan namelijk wel oplopen tot 55%. Dat je meer belasting dient te betalen is echter niet correct. 

Op het moment dat je de aangifte inkomstenbelasting naar de belastingdienst verstuurt, wordt dit weer gecorrigeerd. Blijkt uit het totale inkomen dat je hebt genoten, dat je slechts 37,1% diende te betalen, dan ontvang je het verschil weer terug.

Voorlopige teruggave ontvangen

Wanneer je niet tot het volgende jaar wilt wachten, dan kan je door het aanvragen van een voorlopige teruggave het teveel betaalde eerder ontvangen. Blijkt echter dat je teveel terug hebt ontvangen, dan dien je alsnog het teveel terug ontvangen weer af te dragen. Houdt hier rekening mee. 

In mijn opinie is het beter om voorzichtig te zijn met een voorlopige teruggave, zodat je geen nare verrassing achteraf ontvangt. Het is beter om een meevaller te hebben en iets terug te krijgen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *