Btw groente en fruit

Btw groente en fruit

De btw op groente en fruit bedraagt op dit moment 9%. In 2019 is dit tarief zelfs verhoogd van 6% naar 9%. Dit in verband met een algemene verhoging van het lage btw tarief door de tweede kamer.

Afschaffen van btw op groente fruit

Er is inmiddels besloten om het btw tarief op en groente en fruit op 0% te stellen. Op die manier wil de overheid gezonde voeding bevorderen. Indien het afschaffen van de btw in zijn geheel aan de consument wordt doorgegeven, dan zullen de prijzen met 9% dalen. Het is echter altijd de vraag of dit ook daadwerkelijk zal worden gedaan.

Omdat de consument gewoon is met de prijs, zou er door de supermarkten ook kunnen worden besloten, om een gedeelte zelf te houden. Bijvoorbeeld door de prijs exclusief btw enigszins te laten stijgen.

Dit zou tot meer winst kunnen leiden waardoor de overheid meer vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting zal ontvangen.

De uitvoering van het plan

Het slechte nieuws is dat de doorvoering van het plan pas in 2024 zal plaatsvinden. Dit om de belastingdienst tijd te geven dit in de praktijk te brengen. Ook op dit vlak blijken de ICT systemen van de belastingdienst dermate complex te zijn, dat een dergelijke aanpassing de nodige tijd in beslag neemt. 

Het lijkt mij dat dit voor staatssecretaris Maarten van Ooijen ook uitermate frustrerend moet zijn. 

Classificatie van producten

Wel zit er een praktisch probleem bij het classificeren van producten. Want hoe dien je om te gaan met producten die gedeeltelijk uit groenten of fruit bestaan. 

Neem bijvoorbeeld een kant en klare pasta, waar naast groenten ook pasta in is verwerkt. Of een potje pastasaus, waar groenten in zijn verwerkt.

Maar ook groenten in blik zijn een probleem. Aan veel producten worden extra suikers toegevoegd. Eigenlijk zou je dergelijke producten willen uitsluiten van de verlaging van de btw. De btw verlaging op groente dient er voor te zorgen dat mensen gezonder gaan eten. Producten met toegevoegde suikers vallen hier eigenlijk niet onder.

Classificatie groente en fruit

De gevolgen voor de overheid

Voor de overheid heeft de verlaging van de btw op groente en fruit wel als gevolg, dat er naar schatting een miljard minder binnenkomt aan btw. Dit plan van aanpak zou echter op lange termijn invloed dienen te hebben op de kosten van de gezondheidszorg. 

Indien mensen gezonder leven, dan zal er minder aanspraak worden gemaakt op de zorg. Dit is echter wel iets voor de lange termijn en is daarnaast ook moeilijk meetbaar. De komende jaren zullen we hier niet direct iets van terug zien.

Is gezond eten duur?

Er wordt weleens beweerd dat gezond eten relatief duur is. Ongezonde producten zouden naar verhouding goedkoper zijn. Zelf betwijfel ik dit ten zeerste. Indien je groenten in het seizoen koopt, dan zijn deze vaak erg goedkoop. 

Zelf zie ik het meer als een drogreden om ongezond te eten. Ik vraag me af, of voor deze groep mensen, het goedkoper maken van gezonde producten van invloed zal zijn. 

De invloed van de Europese Unie

Aan het plan van toepassing van het nultarief op groente en fruit, ligt een beslissing van Europese Unie ten grondslag. Sinds januari 2022 mogen eu landen nul procent btw bereken op groente en fruit. Persoonlijk vind ik het absurd dat hiervoor Europese regels van invloed kunnen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.