Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting dient iedere Nederlander te betalen. Ben je in loondienst en heb je daarnaast geen andere inkomsten of aftrekposten, dan zal de inkomstenbelasting gelijk zijn aan de ingehouden loonbelasting. Ben je in het bezit van een eigen woning, dan zal je altijd een aangifte dienen te doen. Daardoor heb je bijvoorbeeld recht op renteaftrek voor de betaalde hypotheekrente.

Progressief tarief

In Nederland kennen we een progressief tarief. Naarmate je meer verdient ga je meer belasting betalen. Verdien je bijvoorbeeld 100.000 euro, dan zal de eerste 68,507 euro belast worden tegen 37,05% en het meerdere tegen 49,50%. Het is niet zo, dat wanneer je boven de grens van de eerste schijf uitkomt, dat je dan over jouw gehele inkomen het hogere tarief dient te betalen. 

Het bereiken van de AOW leeftijd

De eerste belastingschijf bestaat uit inkomstenbelasting en premie volksverzekering. Wanneer je de AOW leeftijd hebt bereikt, dan hoef je geen premie volksverzekering meer te betalen. Daarom gelden er voor mensen die de AOW leeftijd hebben bereikt 3 schijven. De eerste schijf wordt hierbij onderveeld, waarbij je tot een bedrag van 35,942 euro slechts 19,2% belasting hoeft te betalen. Dit maakt banksparen voor het pensioen aantrekkelijk

Inkomstenbelasting en AOW

Aftrekposten en toeslagen

In het verleden kende Nederland meer belastingschijven. Dit is nu teruggebracht naar een twee schijven systeem. In het verleden had je nog een eerste schijf, waarbij je over dat bedrag slechts marginaal belasting betaalde.

Nu wordt er meer met toeslagen gewerkt. Zo kan je bij een laag inkomen zorgtoeslag, kindertoeslag en huurtoeslag ontvangen. Door deze toeslagen kan het zelfs zo zijn dat je netto meer overhoudt dan je bruto ontvangt. 

Belastingaangifte doen

Wanneer je van de belastingdienst een uitnodigingsbrief ontvangt, dan dien je aangifte inkomstenbelasting te doen. Er geldt wel een regel dat je meer dan 47€ dient te betalen, voordat je verplicht bent om daadwerkelijk belastingaangifte te doen. 

In het geval je al een voorlopige aangifte inkomstenbelasting hebt ontvangen, dan geldt deze limiet niet. Dan dien je zelfs bij een te betalen bedrag van één euro al aangifte te doen.

De belastingaangifte dient op tijd binnen te zijn bij de belastingdienst. Er wordt altijd aangegeven dat wanneer je aangifte doet voor 1 mei, dat je dan binnen 2 maanden bericht krijgt. Doe je later aangifte, dan wordt de termijn waarbinnen je bericht krijgt langer. Overigens is de belastingdienst niet altijd strikt met het naleven van de termijnen waarbinnen zij dienen te reageren.

Heb je geen tijd om voor de gestelde datum aangifte te doen? Vraag dan gewoon uitstel aan. Dit is mogelijk via de website van de belastingdienst en is binnen een paar minuten geregeld. Uitstel wordt daarbij altijd verleend. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven.