BTW aangifte doen

Voor veel ondernemers de de btw aangifte doen niet de favoriete bezigheid. Het is een van de bijkomende administratieve verplichtingen. Het wordt dan ook vaak uitgesteld tot op het laatste moment. 

Maak het jezelf gemakkelijk!

Wanneer je de boekhouding periodiek bijgewerkt en gebruik maakt van een goed online boekhoudprogramma, dan is de btw aangifte snel gedaan. Alle informatie die je dan nodig hebt voor de btw aangifte is al aanwezig in de boekhoudsoftware. De meeste  programma`s hebben een specifiek btw rapport. En van dit rapport kan je simpelweg het btw bedrag overnemen in de het aangifteprogramma van de belastingdienst.

Bij het online boekhoudprogramma e-boekhouden.nl is het zelfs mogelijk om de btw aangifte automatisch vanuit het programma direct te versturen naar het beveiligde gedeelte van de belastingdienst. Op deze manier is digitaal btw aangifte doen een fluitje van een cent.

Zorg voor correcte data

Het is natuurlijk wel zo dat je jouw facturen correct in de boekhouding moet verwerken om een correcte btw aangifte te kunnen doen. Je dient bijvoorbeeld de facturen met  het correcte btw tarief in te boeken. Voor binnenlandse facturen is dit over het algemeen eenvoudig en vanzelfsprekend.

Bij buitenlandse facturen dien je iets beter op te letten. Indien het bijvoorbeeld gaat om btw verlegd, dan dien je dit correct in de boekhouding op te nemen. Ook dien je facturen van en naar een land buiten de  Europese Unie correct in te boeken.Als je hier echter zorgvuldig mee omgaat zal ook dit niet al te moeilijk zijn. 

Heb je btw in rekening gebracht aan jouw klanten,  dan dient ook dit uiteraard correct te worden opgenomen in de boekhouding.

Omzet Aansluiting

Een methode om te controleren of jouw btw aangifte correct is, is een aansluiting maken tussen de omzet van de boekhouding en de omzet in de btw aangifte. Het omzetcijfer van de btw dient overeen te komen met de omzet uit de boekhouding. Zit hier een verschil tussen dan dien je dit uit te zoeken, alvorens je de btw aangifte verstuurd. Deze controle helpt je ook bij de jaarlijkse belastingopgave.

Voorbelasting

De btw die je hebt betaald en die je vervolgens weer kan terugvorderen wordt voorbelasting genoemd. Het is als het ware belasting die je van te voren hebt betaald en die je vervolgens weer kunt terugvorderen.

Buitenlandse btw

Koop je producten vanuit het buitenland, dan krijg je met buitenlandse btw te maken. Alleen als de producten naar het buitenland worden verstuurd kunnen deze met btw verlegd worden berekend. Ga je bijvoorbeeld iets fysieks kopen in Duitsland dan zal dit niet kunnen en dien je lokale btw te betalen. Voor de verkopers bestaat er dan namelijk het risico dat de producten niet naar het buitenland gaan en dan in dat geval is er sprake van btw fraude.

Vervolgens  dien je als ondernemer de btw in Duitsland terug te claimen. Om dit te voorkomen zou ik persoonlijk gewoon het product online bestellen en naar Nederland laten versturen. Dan krijg je producten met btw verlegd geleverd en hoeft je geen  buitenlandse btw terug te vorderen. Persoonlijk maak ik bijvoorbeeld gebruik van Amazon met een btw account. Hier kan je jouw btw nummer ingegeven en op die manier zonder btw worden gefactureerd.

Op tijd de aangifte omzetbelasting doen

De deadlines voor het doen van de btw aangifte zijn uiterst strikt. Over het algemeen wordt er ook maar zelden uitstel verleent. De termijn waarbinnen de aangifte binnen dient  zijn geldt voor de aangifte en betaling.

Zit je met een probleem waardoor je de btw aangifte niet tijdig kunt doen? Stuur dan een schatting in. Je kunt achteraf altijd de btw corrigeren. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je op tijd de btw aangifte doet. 

Incorrecte btw aangifte. Wat nu?

Kom je er achter dat jouw btw aangifte niet correct was? Voor een bedrag t/m 1,000€ mag je dit simpelweg corrigeren in de volgende btw aangifte. Is het bedrag hoger, dan dien je een zogenaamde btw suppletie in te sturen. Hiermee dien je de gecorrigeerde bedragen op te geven. Heb per ongeluk niet de correcte btw berekend aan uw klanten of is de btw die je hebt berekend niet geheel correct, dan is dit dus niet direct een probleem.

Hoe vaak aangifte omzetbelasting doen?

De meeste ondernemers dienen per kwartaal aangifte te doen. Bij een grote onderneming is dit een aangifte per maand en voor kleine ondernemers kan je een verzoek indienen om per jaar aangifte te mogen doen. Of je btw moet betalen, of wel je hebt btw af te dragen, hangt af van de aankopen en omzetten die je hebt gerealiseerd  binnen het aangifte tijdvak.