Belastingadviseur

Helaas dienen we allemaal belasting te betalen. We krijgen er echter ook veel voor terug. Zo is de sociale zekerheid in Nederland een van de beste ter wereld. En ook op het gebied van infrastructuur hebben we weinig te klagen. Dit houdt echter niet in dat je meer belasting zou moeten betalen dan noodzakelijk. Een belastingadviseur zorgt ervoor dat je netjes jouw belastingen betaalt, maar zeer zeker niet teveel.

Belastingadviseur

De complexiteit van de belastingwetgeving

De Nederlandse fiscale wet- en regelgeving staat niet bekend om zijn eenvoud. Door talloze regels, zie je als ondernemer, maar ook als particulier, soms door de bomen het bos niet meer. Mijn eigen ervaring is dat zelfs medewerkers van de belastingdienst niet altijd goed op de hoogte zijn.

Dit alles maakt het voor veel mensen ondoenlijk om zelf hun belastingzaken te regelen. Veel mensen en zeker ondernemers, maken dan ook gebruik van een belastingadviseur. Hieraan zijn dan wel kosten verbonden, maar een goede belastingadviseur levert je veel meer op dan dat het je kost.

Wat doet een belastingadviseur?

Door de regel hoort naast het verstrekken van adviezen op gebied van fiscaal recht, ook het invullen van aangiftes en het controleren van aangiftes tot de werkzaamheden. Daarnaast wordt voor ondernemers vaak ook de fiscale jaarrekening opgesteld. Deze fiscale jaarrekening kan afwijken van de bedrijfseconomische jaarrekening. Een fiscale jaarrekening is echter noodzakelijk om de fiscale positie te bepalen.

Het is vaak de keuze die jezelf maakt. Wil je alleen iemand die de zaken controleert, of geef je liever alles uit handen. Wanneer je alles uit handen geeft, dus ook het invullen van de aangiftes, dan zal het hetgeen je jaarlijks kwijt bent uiteraard aanzienlijk hoger uitvallen.

Belastingadvies voor particulieren

De fiscale wet- en regelgeving voor particulieren is aanzienlijk minder complex dan voor ondernemers. Dat neemt niet weg dat ook particulieren te maken kunnen krijgen met lastige vraagstukken. 

Het zal je verbazen hoeveel toeslagen, waar mensen recht op hebben, gewoon niet worden aangevraagd. Alleen al voor de zorgtoeslag laten Nederlanders 100 miljoen euro per jaar liggen.

Het kan dus geen kwaad, om eens een belastingadviseur te vragen, of er geen toeslagen zijn waar je recht op hebt.

Krijg je als burger te maken met meer complexe aangelegenheden, denk bijvoorbeeld aan een split salary constructie of het hebben van neveninkomsten, dan ontkom je bijna niet aan het advies van een belastingadviseur. Deze materie is dermate complex, dat je dan zelfs een expert op dit specifieke gebied nodig hebt.

Ondernemers en belastingen

Veel mensen die gaan ondernemen ontdekken al snel dat ze op het gebied van belastingen de nodige know-how missen.

Dat is volstrekt logisch. Het is nu eenmaal een specifiek beroep, waarvoor je over de nodige kennis en ervaring dient te beschikken. Of je nu ZZP'er bent, of je bent actief binnen het MKB, je krijgt met belastingen te maken.

Belastingadviseur voor ondernemers

Een goede adviseur zorgt ervoor dat je de wet- en regelgeving naleeft, maar daarentegen niet teveel gaat betalen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van alle mogelijke aftrekposten. Zeker voor een startende zzp`ers is dit uitermate belangrijk.

Is het een beschermd beroep?

Het is van belang dat je altijd in jouw achterhoofd houdt dat belastingadviseur geen beschermd beroep is. De titel fiscalist is daarentegen wel beschermd. Je kunt het vergelijken met het verschil tussen een boekhouder en accountant. 

Boekhouder is geen beschermd beroep en accountant wel. Je zal echter wel direct zien dat het uurtarief voor een fiscalist aanzienlijk hoger ligt. Een fiscalist voor minder dan 120€ per uur zal je niet snel vinden. Het tarief voor de echte experts kan zelfs oplopen tot boven de 250€ per uur.

Een belastingadviseur daarentegen vind je zo vanaf 50€ per uur. De ervaren belastingadviseurs zullen wel een hoger tarief in rekening brengen, maar nog steeds minder dan een fiscalist.

Controleer met wie je van doen hebt

Dat iedereen zich belastingadviseur kan noemen, zorgt ervoor dat er ook  minder bekwame adviseurs actief zijn. 

Staat een adviseur ingeschreven bij de Nederlandse orde van belastingadviseurs? Dan wordt deze persoon onderworpen aan eisen met betrekking tot permanente educatie. In onze opinie is het dan ook groot pluspunt, indien iemand ingeschreven staat bij de orde van belastingadviseurs (NOB). 

Belastingadviseurs en brancheorganisatie

Het register van belastingadviseurs raadplegen om te kijken of iemand is ingeschreven is daarom in onze opinie zeker aan te raden.

Fiscale aspecten van de bedrijfsvoering

Belasting is meer dan alleen het invullen van de btw-aangifte, de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Bedrijfseconomische beslissingen hebben doorgaans ook een fiscale impact. Des te groter een onderneming wordt, des te belangrijker dit wordt. 

Interne verrekenprijzen

Produceer je bijvoorbeeld jouw producten in het buitenland, wat is dan de prijs die je hiervoor in rekening moet brengen aan de Nederlandse onderneming? 

Dit wordt de verrekenprijs of de transfer price genoemd. Deze prijs heeft grote invloed op de uiteindelijk te betalen belasting in de verschillende landen. Bij het stellen van de prijs ben je aan bepaalde regels gebonden. Dit neemt niet weg dat je binnen deze regels de optimale prijs dient te vinden.

Belastingplanning

Het plannen van de te betalen belastingen is ook uitermate belangrijk. Dit dien je goed onder controle te hebben. Zorg er daarom dan ook voor dat je altijd inzage hebt in hoeveel je de fiscus verschuldigd bent. 

Het niet, of niet op tijd, kunnen betalen van verschuldigde belastingen kan zeer grote gevolgen hebben. De belastingdienst is eigenlijk een van de slechtste schuldeisers die je kunt hebben. De planning van de te betalen belastingen kan je dan ook het beste laten verzorgen door een ervaren adviseur.