Belastingaangifte laten doen

Belastingaangifte laten doen of zelf doen

De belastingaangifte komt helaas elk jaar weer terug. Is de belastingaangifte laten doen een goed idee, of kan je dit beter gewoon zelf doen? Het antwoord op deze vraag hangt geheel af van jouw situaties.

Wanneer gewoon de belastingaangifte zelf doen?

Indien je gewoon in loondienst bent en je hebt daarnaast ook geen zaken zoals buitenlandse beleggingen, dan is het invullen van de belastingaangifte eigenlijk zeer eenvoudig. Bijna alle informatie is al ingevuld en je dient deze alleen zelf nog te controleren.

Het enige wat je hierbij nodig hebt is een jaaropgave van de werkgever een jaaroverzicht van de bank en eventueel een overzicht van de hypotheek. Op deze overzichten vind je alle informatie die je nodig hebt. 

Aftrekposten

Wel is het van belang even goed te kijken naar de verschillende aftrekposten waar je gebruik van zou kunnen maken. Kosten aftrekken die je mag aftrekken is helaas iets wat niet alle mensen doen. Naast de aftrek van hypotheekrente zijn er nog een aantal andere aftrekbare kosten die de aandacht verdienen.

Zorgkosten

Indien je een chronische ziekte hebt waardoor je jaarlijks tegen hoge zorgkosten aanloopt, mag je eventueel een bedrag van de belasting aftrekken. Hier geldt wel een drempelwaarde die je in acht dient te nemen. Je mag alleen het bedrag boven deze drempelwaarde aftrekken. De drempelwaarde hangt af van het inkomen dat je geniet en ziet er als volgt uit:

Inkomen Drempelbedrag
< € 7.989 € 139
€ 7.989 < € 42.434 1,65% van het inkomen
€ 42.434  en hoger € 700 + 5,65% van het inkomen boven de € 42.434

Heb je een fiscaal partner, dan dien je zowel de zorgkosten als ook het inkomen bij elkaar op te tellen. De drempelbedragen zijn dan als volgt:

Gezamenlijk inkomen Drempelbedrag
< € 15.978 € 278
€ 15.978€ < € 42,434 1,65% van het inkomen
€ 42.434€  en hoger € 700 + 5,65% van het inkomen boven de € 42.434

Om een voorbeeld te geven over de hoogte van het drempelbedrag, de volgende berekeningen:

Inkomen Drempelbedrag
€ 30.000 € 495
€ 40.000 € 660
€ 60.000 € 1.710
€ 80.000 € 2.860

Kosten die in aanmerking komen voor aftrek zijn kosten van medicijnen, vervoer, hulpmiddelen en gezinshulp. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Het volledige overzicht kan je terugvinden op de website van de belastingdienst.

Studiekosten

Het belastingjaar 2021 is het laatste jaar waarin je studiekosten, onder bepaalde voorwaarden, mag aftrekken. In 2021 mag je de eerste 250€ niet aftrekken. Daarna kan je leskosten en de kosten voor studiematerialen aftrekken. Let wel, dit geldt alleen indien je geen studiefinanciering ontvangt.

Belastingaangifte voor zzp'ers

De belastingaangifte voor zzp'ers is een ander verhaal. Deze belastingaangifte is veel uitgebreider en complexer. Voor de meeste zzp'ers is de belastingaangifte laten doen dan ook een goede keuze. Ook krijg je nog te maken met andere belastingen in de vorm van de btw en in het geval je een bv bezit de vennootschapsbelasting.

Hulp bij een belastingaangifte is op uitgebreide schaal beschikbaar. Zorg er echter wel voor dat je iemand inschakelt die voldoende ervaring heeft en weet waar hij het over heeft. Dit kan je het beste testen door het stellen van een paar specifieke vragen om de kennis te testen. Door een afspraak te maken, per telefoon of een persoonlijke ontmoeting, kan je deze kennis testen.

Want ook al laat je de aangifte inkomstenbelasting door iemand ander invullen, je blijft zelf verantwoordelijk dat dit juist wordt gedaan.

Maak gebruik van de fiscale voordelen

Zzp`ers kunnen gebruik maken van een aantal fiscale voordelen. Denk hierbij aan zaken zoals startersaftrek en ondernemersaftrek. Het correct toepassen van deze fiscale voordelen kan je vele euro`s aan belasting schelen. Maar ook dien je hier te denken aan pensioenopbouw en de fiscale mogelijkheden op dit gebied.

belastingaangifte laten doen

Hoeveel kost het laten invullen van de belastingaangifte?

De tarieven lopen sterk uiteen. Voor de niet ondernemers kan je voor rond de 50€ iemand vinden, die je voor jou de belastingaangifte doet. Voor ondernemers zal dit bedrag behoorlijk hoger liggen. In dat geval hangt het af van de grote van de onderneming en hoeveel tijd het verzorgen van de belastingaangifte gaat kosten.

Voor kleine ondernemers zal dit waarschijn in een halve dag moeten lukken, voor grote ondernemers zal dit soms wel een paar dagen in beslag nemen. Vanuit dit oogpunt dien je te rekenen op een bedrag van minimaal 200€ om de belastingaangifte te laten doen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *