Banksparen voor pensioen

Banksparen voor pensioen

Banksparen voor een pensioen is sparen met belastingvoordeel. Wat zijn de voordelen verbonden aan het op deze manier sparen?

Wat is banksparen precies?

Bij banksparen voor een pensioen stort je geld op een geblokkeerde bankrekening. Het spaarsaldo is bedoeld om het pensioen aan te vullen. Tussentijds geld opnemen van de geblokkeerde rekening, is alleen mogelijk door het betalen van belasting. Daarnaast zal je revisierente dienen te betalen. Dit kan oplopen tot maximaal 20% van de te betalen belasting.

Voordat je gaat banksparen voor een pensioen is het dan ook van belang dat je zeker stelt, dat je dit geld tot jouw pensioen niet nodig hebt.

Wat is het belastingvoordeel?

Indien je pensioenruimte hebt, dan kan je de bedragen die je spaart bij het banksparen fiscaal aftrekken. Daar staat dan wel weer tegenover, dat op het moment dat je uitkering van het bankspaarsaldo gaat ontvangen, hierover belasting dient te betalen.

Doordat de meeste mensen na de pensionering in een lager belastingtarief terecht zullen komen, kan dit een belastingvoordeel opleveren. Je gaat namelijk pas belasting betalen nadat je met pensioen gaat en het bedrag wat je hebt gespaard laat uitkeren.

Flexibiliteit

Wanneer je via banksparen spaart voor een aanvullend pensioen, geef je een bepaalde mate van flexibiliteit op.

Afhankelijk van het bedrag van de uitkering dient het bedrag in minimaal 5 jaar te worden uitgekeerd. Bedraagt de jaarlijkse uitkering meer dan 22.443€, dan dient dit zelfs minimaal 20 jaar te zijn. 20 jaar na het bereiken van de AOW leeftijd is best wel een lange periode. 

Persoonlijk zou ik dan ook de periodieke uitkeringen via het banksparen beneden dit grensbedrag van 22.443€ houden. Wellicht kan je dan hetgeen je extra wilt sparen op een gewone spaarrekening laten staan, zodat je meer flexibiliteit behoudt.

Met banksparen geef je dus wel behoorlijk wat flexibiliteit op. Want stel dat je rond jouw pensionering een slechte boodschap ontvangt, waardoor de levensverwachting afneemt, dan kan je niet zonder meer het gehele  opgebouwde vermogen opnemen. Dit zou je in een dergelijke situatie wellicht wel willen doen, om bijvoorbeeld een mooie wereldreis te gaan maken.

Geen vermogensbelasting betalen

Een bijkomend en misschien nog wel belangrijker voordeel, is dat het saldo niet wordt meegerekend bij het bepalen van de vermogensbelasting. Indien je bijvoorbeeld een saldo 20 jaar lang op een bankspaarrekening hebt staan, dan kan dit aanzienlijk schelen in de vermogensbelasting die je dient te betalen. Bezit je over een aanzienlijk bedrag aan spaargeld en ben je in het bezit van een pensioengat? Dan kan banksparen zeer zeker voordelig zijn. Je zou hierover advies kunnen inwinnen bij een belastingadviseur.

Banksparen voor pensioen belastingvoordeel

Sparen in de BV

Indien de vermogensbelasting het belangrijkste criteria is om te gaan banksparen voor een pensioen, dan zou je ook kunnen overwegen om een spaar BV op te zetten. Op die manier ben je ook geen belasting verschuldigd in box 3. 

Wel heb je dan meer flexibiliteit met betrekking tot hetgeen je kunt doen met het geld. Heb je in een later stadium toch het geld nodig, dan hoef je geen revisierente te betalen.

Sparen voor het pensioen

Zelf een aanvullende pensioen opbouwen is iets wat ik persoonlijk iedereen zou aanraden. Er is op dit moment veel onzekerheid over de hoogte van de pensioen. Door zelf extra pensioen op te bouwen ben je hier minder vatbaar voor. Wanneer je kunt sparen is dat in mijn opinie aan te bevelen om te doen. Ook al levert het qua rente weinig tot niks op, sparen is en blijft verstandig. 

Let bij het banksparen voor een pensioen ook op de kosten. Lage kosten leiden ertoe dat je uiteindelijk meer pensioen opbouwt. Al hetgeen je aan de bank of verzekeringsmaatschappij dient te betalen zorgt ervoor dat jouw pensioen minder wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.